Meditation

En del af det at lære og leve mindfull indebærer, at vi mediterer dagligt. Det lyder meget simpelt, men rigtig mange oplever, at det er svært at få det implementeret i deres hverdag som en naturlig ting.

Når du skal skabe en daglig praksis omkring meditation, handler det om, at få skabt en ny vane. Og det kræver både tid og motivation. Men når først vanen er godt etableret, kræver det ikke den store indsats at udføre. De fleste af os når både at børste tænder og at tage et bad, selv om vi har en travl hverdag.

Her kommer nogle gode råd til, hvordan du får skabt en god meditationspraksis.

Lav en aftale med dig selv

Når du skal have oparbejdet en ny vane, hjælper det at lave en aftale med dig selv. Og aftalen kan indeholde nogle ord omkring, hvorfor du gerne vil meditere. Der kan være mange forskellige ting der kan være motivation fx: Mere tid til dig selv – mere indre ro – mere nærvær med børn og familie – øge din koncentration – øge dit fokus – opøve selv accept og meget andet. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert her. Men det er vigtigt, det er dine egne ord, der bliver brugt. Og det er en god ide at skrive aftalen ned.

Samtidig kan det være en god ide at sætte en periode på, hvor du afprøver det. Måske 30 dage. Så kan du se derefter, om du får det ud af det, som du ønsker.

Bor du sammen med nogen, vil det også være en hjælp at fortælle dem om aftalen. De vil kunne være en støtte undervejs. Men husk det er dig selv, du laver aftalen med.

Vælg et fast tidspunkt

Det vil vær en stor hjælp for dig, hvis du vælger et fast tidspunkt på dagen, hvor du mediterer. For med et fast tidspunkt mindsker du de ting, du skal overveje, inden du går i gang. Det kan være om morgenen, når du vågner, når du kommer hjem fra arbejde, efter aftensmaden eller inden du lægger dig til at sove. Vælg det tidspunkt der passer dig bedst, og hvor du ved, du kan holde dig vågen.

Vælg et sted

Find et fast sted du gerne vil meditere. Undgå at det skal være for perfekt og opstillet. En stol i køkkenet kan sagtens bruges, eller gulvet i stuen. Blot er det vigtigt, det er samme sted hver gang. Derved undgår du at bruge tid på, at overveje hvor hver gang.

Start op med 15 – 20 minutter

Selv om det har den bedste effekt, når du mediterer 45 minutter hver dag, er det en god ide at starte med 15 – 20 minutter. Dem der gerne vil løbe et maraton, lægger heller ikke ud med at løbe 42 km. De starter også langsomt op.

At skabe en vane med meditation er en proces, som du langsomt bygger op. Og 15 – 20 minutter hver dag i 30 dage, kan de fleste overskue uden at køre surt i det.

Brug guidede meditationer

For mange er det en god hjælp at starte med guidede meditationer. De føler, det er nemmere at sidde stille, når de guides. Nogen har det også bedst med i starten at høre den samme meditation hver dag, og igen andre vil helst skifte mellem forskellige meditationer. Her er det vigtig at huske, at intet er rigtigt eller forkert. Men det er vigtigt, at du gør præcis det, der er bedst for dig.

Vær sød ved dig selv

Du vil sikkert opleve, at det er svært at meditere hver dag i 30 dage. Nogle dage er det rart og behageligt. Andre dage er det svært, og du oplever påtrængende følelser og kropsligt ubehag. Du vi have dage, hvor du ikke har lyst, og her vil dine tanker fortæller dig, hvorfor du ikke skal meditere: At du er for træt eller ikke har tid. Måske siger de også, at det jo ikke virker alligevel, eller at du ikke dur til det og ikke kan finde ud af det.

Her skal du prøve at møde dine tanker med mildhed og venlighed. Behandl dig selv som et elsket barn, der ikke gider gøre det, du ved er bedst for det. Giv det et kram fordi det ER svært, og før det blidt, med lige del disciplin og omsorg, hen på meditationsmåtten.

Vær på samme måde blid og venlig over for dig selv, hvis du alligevel ikke får mediteret en dag. Læs i næste punkt hvad du så stiller op.

Start forfra igen og igen

Hvis du en dag ikke får mediteret på det valgte tidspunkt, fx om morgenen, finder du den dag et andet tidspunkt at gøre det på. Og næste dag følger du igen din plan og meditere om morgenen.
Kommer du til at springe en hel dag over, kan du komme til at bebrejde dig selv. Du føler skyld og skælder måske dig selv ud. Eller du siger “det er da lige meget” eller “jeg gør det bare 2 gange i morgen”.

Ingen af delene er særligt hjælpsomme. Hvis du har lavet en aftale om at meditere 15 min hver dag i 30 dage, handler der om at følge den. Og det gør du hverken ved at bebrejde dig selv, skælde ud, eller bryde den. I stedet har du nu mulighed for næste dag igen at starte forfra. Du starter bare igen fra dag 1 og går videre derfra, uanset om du er kommet til dag 5 eller 25.

Det er ikke at give op. Tværtimod. Uanset hvor lang tid det kommer til at tage, så er du stadig i fuld gang med at holde aftalen med dig selv.

Registrer dine meditationer

For nogen er det en hjælp at registrere deres meditationer. Sæt et kryds i kalenderen eller klip et stykke af et målebånd. Det kan gøre det lettere at blive ved og ikke springe en dag over.

Meditation i grupper

Når du gerne vil starte med at oparbejde en meditationspraksis kan det være en god hjælp at starte op i en gruppe. Eller få ene timer hos en meditationslærer

Hvad så når de 30 dage er gået?

Når du har mediteret 30 dage i træk, skal du starte med at give dig selv et stort kram og klap på skulderen. Og sig til dig selv at det er godt gået.

Næstefter laver du måske en ny aftale med dig selv. Og måske lyder den på at meditere 30 minutter 60 dage i træk. Og husk på at du nu er godt i gang og allerede har etableret en god vane.

Send mig en besked hvis du ønsker hjælp til at komme i gang med at meditere. Vi kan lave et enkelt forløb, der er tilpasset dig, og ellers starter jeg grupper op forår og efterår.

Held og Lykke til dig med din meditationspraksis. Det vil helt sikkert skabe en forandring.

Hjem

Ring op

Send email

Kontakt os